Blat drewniany czy lakierowany a może olejowany?

Blat drewniany

Blat w kuchni ma być odporny najlepiej na wszystko: wysokie temperatury , wilgoć , barwniki , chemię, na zarysowania , uderzenia ,a po wykonanym zadaniu ma wyglądać idealnie. Planując zakup stajemy przed dylematem czym się kierować w doborze batu. Najbardziej istotnym kryterium jest nasz styl gotowania oraz sposób korzystania z blatów roboczych.

Blaty kuchenne z drewna

Blaty wykonane z twardych gatunków drewna, klejone z klepek ,co daje im większą stabilność. Do wykończenia powierzchni stosuje się olej ,który cechuje duża elastyczność powłoki odpornej na mikropęknięcia. Ponieważ taki blat wymaga trzykrotnego nakładania oleju , niezbędna jest konserwacja co kilka miesięcy. Zaletą jest możliwość odnawiania przez szlifowanie , po dość łatwej renowacji można go wykorzystać do kolejnych mebli kuchennych. Wymaga konserwacji w zamian odpłaca się ciepłym klimatem łamiąc chłodne monochromatyczne projekty.

Blaty laminowane

Blaty laminowane – stosowane najpowszechniej. Występują w ogromnej ilości dekorów imitujących drewno , kamień , beton ,a nawet metal . Na grubą warstwę płyty wiórowej naklejany jest laminat. Czym grubszy laminat tym lepsza jakość takiego blatu. Przede wszystkim duże znaczenie mają wszelkie uszczelnienia po osadzeniu zlewozmywaka , płyty grzejnej czy też na łączeniach samych blatów. Pomimo generalnie dobrej odporności ,niestaranne uszczelnienia niechroniące przed wilgocią mogą zniszczyć blat w tydzień. Dlatego musi być uszczelniony przy wszystkich cięciach i wbudowanych armaturach.

Blaty kamienne

Blaty kamienne o niskiej porowatości czyli małej naturalnej chłonności są idealne na blaty w kuchni. W niektórych przypadkach powierzchnię trzeba impregnować na etapie polerowania co znacznie poprawia ich odporność na kontakt z substancjami występującymi w kuchni. Po wycięciu otworów na sprzęty blat jest bardzo narażony na pęknięcie w tym celu od spodu stosuje się specjalne listwy zbrojeniowe lub siatki . Jest to wręcz niezbędna ochrona przed uszkodzeniem nawet przy zwykłym użytkowaniu. Jedną z cech takich blatów jest niepowtarzalność wzoru.

Blaty z konglomeratu kwarcowego

Konglomerat kwarcowy-można go nazwać ulepszonym kamieniem ,w niektórych aspektach przewyższa blaty z naturalnego kamienia. Wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie wielu szkodliwych substancji zawdzięcza swemu składowi. W zaawansowanym procesie produkcyjnym kilka procent żywicy syntetycznej spaja zmielony kwarc i granit. Ponieważ ma naturalny skład , powtarzalność struktury i barwy,  jest najlepszym materiałem na blat kuchenny.